Op weg naar een circulaire economie

In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Dat betekent dat we overstappen naar een economisch systeem waarin grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt, zodat er geen afval meer is. Het huidige globale economische systeem is veelal nog lineair ingericht: producten worden geproduceerd, gebruikt en vervolgens weggegooid als afval. Het probleem met de lineaire economie is dat grondstoffen verloren gaan. Deze grondstoffen zijn eindig en daarom moeten we daar slimmer en efficiënter mee omgaan.

Regelgeving

Om ervoor te zorgen dat Nederlandse bedrijven in beweging komen heeft de Nederlandse overheid doelen opgesteld, op basis van de Green Deal en het Klimaatakkoord van Parijs. De doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit vanuit de Nederlandse overheid zijn als volgt:

Doelstellingen 2030

In 2030 gebruikt Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel).

In 2030 stoten we in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden.

Doelstellingen 2050

Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben.

In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn.

Lees hier meer over de doelstellingen: doelstelling broeikasgassen & doelstellingen circulariteit

Tijd om in actie te komen!

De doelen die we onszelf hebben gesteld zijn ambitieus. 2030 staat al om de hoek en er valt nog veel te gebeuren. Om de doelstellingen te halen is een radicaal nieuwe aanpak nodig. Nieuwe strategieën, nieuwe verdienmodellen en nieuwe circulaire productontwerpen. Een groot onderdeel van de uitdaging is ook dat je het als organisatie vaak niet alleen kunt. Je bent vaak deels afhankelijk van je ketenpartners, zoals je leveranciers, afnemers en productgebruikers. Om grip te krijgen op deze ontwikkeling is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk met circulariteit aan de slag gaat. Daarbij helpt Horizonteer je graag op weg, met zowel strategisch inzicht als daadwerkelijke uitvoering.

Hoe duurzaam is jouw bedrijf?

Doe de Duurzaamheid Scan en kom erachter!

ESG, CSRD & ESRS

De weg kwijt in alle duurzaamheids afkortingen?

Wat betekenen alle verschillende doelen, standaarden en richtlijnen?

Het circulaire gedachtegoed

Als je wilt weten waar je naartoe moet gaan en ook hoe je daar komt, dan moet je eerst weten waar je nu staat. Daarom is het handig om eerst te beoordelen hoe jouw producten ervoor staan in de verschillende stadia van hun levenscyclus. Door een quick-scan te doen op de 6-stadia zie je al snel waar er verbetering mogelijk is voor jouw product. Dat vormt het startpunt voor jouw reis op weg naar circulair.

Het ultieme doel van de circulaire economie is om cirkels te sluiten. Veel grondstoffen zijn eindig. Daarom moeten we ernaar streven dat er zo min mogelijk materialen eindigen op de schroothoop of in de verbrandingsoven. Door de 9-R strategieën toe te passen kunnen we materialen langer in het systeem houden. Hoe kleiner de cirkel gehouden wordt, hoe meer economische waarde er in de componenten en materialen behouden wordt en hoe minder energie het kost om de producten weer als nieuw te maken.

Circulaire Canvassen

Keten in Kaart Canvas

Opzoek naar Circulaire Ketens? Breng je keten in kaart voor 1 specifiek product, verpakking of materiaal. Zet alle informatie duidelijk bij elkaar en kom erachter welke stakeholders een aandeel hebben, waar de in en uitstromen zijn, welke regelgeving invloed heeft en welke kansen dit oplevert.

Duurzaam Ondernemen Canvas

Als je wilt weten waar je naartoe moet gaan, moet je eerst weten waar je nu staat. Daarom is het belangrijk om een beeld te krijgen van de huidige milieu-impact die je maakt. Bij de meeste duurzaamheidsrapportages wordt gekeken naar uitstoot van broeikasgassen, maar is er meer waar je op kan focussen.

Onze circulaire diensten

Binnen de circulaire economie sturen de 9-R strategieën aan op drie hoofddoelstellingen: materialen terugwinnen, levensduur verlengen en minder (fossiel) materiaal gebruik door duurzaam ontwerp en strategie. We geven je graag inzicht in wat deze doelstellingen inhouden, wat er te winnen valt en hoe Horizonteer je verder kan helpen bij het behalen van deze doelstellingen.

Materialen terugwinnen

‘Sluiten’

R9-R8

Milieu-impact verkleinen door minder primaire grondstoffen te gebruiken; door minder materiaal te gebruiken, door over te stappen op secundaire grondstoffen of door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen. Of bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal te verminderen.

Waarom terugwinnen?

‘Afval’ en reststromen zijn steeds vaker geld waard.

Recycling en afvalvermindering worden steeds vaker opgenomen in regelgeving.

Verminderen van verspilling staat vaak direct verbonden aan minder productiekosten.

Minder beïnvloed door schommelingen in grondstoffenprijzen.


Hoe Horizonteer helpt:

  • Reststromen verminderen door processen te analyseren, actief te experimenteren en verbeteringen door te voeren.

  • Recyclingpartners vinden en ketensamenwerkingen bewerkstelligen.

  • Nieuwe toepassingen vinden voor reststromen.

Levensduur verlengen

‘Verlengen’

R7-R3

Milieu-impact verkleinen door de levensduur van producten en componenten te verlengen, het zij bij dezelfde gebruiker of bij een nieuwe gebruiker. Mogelijkheden zijn: hergebruik in dezelfde functie, onderhoud, reparatie, refurbishment, herfabricage of hergebruik in een andere functie.

Waarom verlengen?

Lagere milieu-impact, doordat de fabricage van een nieuw product wordt uitgesteld.

Hogere klanttevredenheid, doordat producten langer meegaan. Hierdoor zijn ze ook bereid meer te betalen voor een product

Kostenbesparing door het hergebruik van onderdelen in nieuwe producten.

Duurzaam imago: Verlenging van de levensduur van producten draagt bij aan een positief merk imago.


Hoe Horizonteer helpt:

  • Ontdekken van de mogelijkheden met betrekking tot levensduurverlenging.

  • Klantenonderzoek naar gebruik en wensen voor levensduurverlenging.

  • Pilots uitvoeren voor het testen van een nieuw verdien- en bedrijfsmodel.

Duurzaam ontwerp
en strategie

‘Versmallen’

R2-R0

Milieu-impact verkleinen door materiaalstromen te sluiten. Materialen worden steeds opnieuw herbruikt, waardoor de hoeveelheid verspilling en afval wordt geminimaliseerd. Reststromen worden gescheiden en blijven gespaard van de afvalberg en de verbrandingsoven.

Waarom duurzaam ontwerp?

Minder materiaalgebruik = lagere materiaalkosten.

Kansen voor nieuwe verdien- en bedrijfsmodellen: lease-constructies, onderhoudsabonnementen, inkomsten uit reparatie, etc.

Lagere cradle-to-gate milieu-impact van jouw producten. Betere MKI score (Milieukostenindicator) voor een competitief voordeel.

Beter bestand tegen grondstoffenschaarste.


Hoe Horizonteer helpt:

  • Neerzetten van een circulair productontwerp.

  • Onderzoek naar alternatieve (duurzame) materialen.

  • Ketensamenwerkingen faciliteren.

Deze projecten pakken we ook graag op

Richting Net Zero -Doelstellingen, KPI’s & strategieën

Om je uitstoot te verminderen is het belangrijk dat je doelen stelt, dat je je voortgang meet met KPI’s en dat je strategieën hebt die je gaat toepassen om de uitstootvermindering te realiseren. Samen kunnen we jou helpen richting Net Zero!

Fast Track LCA

Om de footprint van je producten te verminderen is het belangrijk dat je weet daadwerkelijk ligt. Als je dat weet, dan kan je gericht aan de slag met het verduurzamen van je product. Met een Fast Track LCA kom je snel tot antwoorden. Hiermee helpt Horizonteer je graag op weg.

Jouw Duurzame Verhaal in 4 stappen

Het belang van duurzaamheid en circulariteit wordt erkent door de markt. Als je jouw duurzame verhaal niet goed op orde hebt, of het niet duidelijk communiceert, dan laat je kansen schieten! Zorg daarom dat je je duurzaamheidsverhaal op orde hebt. Horizonteer helpt je hier graag bij.

Richting Zero Waste

Zero Waste is de sleutel tot een duurzame toekomst. Het behoudt grondstoffen, vermindert vervuiling en bevordert een circulaire economie. Bedrijven die verspilling elimineren bouwen niet alleen aan een duurzame toekomst, maar ze besparen vaak ook kosten. We analyseren de huidige situatie, stellen verbeteringen voor en helpen bij de implementatie daarvan.

Circular Business Models

Traditionele verkoopmodellen, waarin fabrikanten en retailers het product uit het oog verliezen na de verkoop, zijn niet toekomstbestendig. Het take-make-use-waste model past namelijk niet binnen de circulaire economie. Daarom is de overgang naar circulaire bedrijfsmodellen is essentieel voor blijvend succes en milieubewust ondernemen.

Cases

Ga vandaag nog aan de slag met circulariteit!

Het is niet de vraag óf je aan de slag gaan met circulariteit, maar wanneer? Start vandaag nog! We helpen je graag op weg richting de circulaire economie.