ESG, CSRD & ESRS

De weg kwijt in alle afkortingen?

De Europese Unie (EU) zet zich in voor een duurzame toekomst. Om dit doel te bereiken, heeft ze een complex stelsel van regels en afkortingen gecreëerd. Hieronder ontrafelen we de wirwar aan termen en leggen we uit wat de belangrijkste begrippen zijn en hoe ze met elkaar samenhangen. De EU streeft naar twee belangrijke doelen: klimaatneutraliteit in 2050 en het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, met name die gericht op duurzame ontwikkeling. Om bedrijven te stimuleren om duurzamer te worden, heeft de EU twee instrumenten ingevoerd: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

De doelen

Sustainable Development Goals (SDGs)

De categorieën

Environment, Social, Governance (ESG)

De standaarden

European Sustainability Reporting Standards (ESRS)

De richtlijnen

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

"50.000 bedrijven zullen CSRD voor het eerst moeten toepassen in 2024."

— Europese Unie —

De oorsprong

In 2015 heeft de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDGs) geïntroduceerd. Deze fungeren als een leidraad voor wereldwijde verandering gericht op drie hoofdcategorieën: Environment, Social, Governance (ESG). Dit heeft het fundament gelegd voor CSRD en ESRS.

De wetgeving

ESG is in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) richtlijn vertaald naar European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Zie hieronder hoe ESG in het CSRD framework past:

ESRS wordt gebruikt als de standaard waarop gerapporteerd wordt vanuit de CSRD richtlijn. ESRS bestaat uit verschillende onderwerpen waar naar verwezen wordt met een specifieke letter en nummer, bijvoorbeeld E1 (klimaatverandering).

Zie hieronder welke ESRS onderwerpen er zijn:

CSRD Projecten

Als Horizonteer focussen wij in onze projecten op de ESRS onderwerpen E1 klimaatverandering & E5 materiaalgebruik en de circulaire economie.

Dit doen we met bijvoorbeeld Fast-Track LCA’s (Life Cycle Assessment) om CO2-eq impact te berekenen, Waste Scans voor afvaloptimalisatie, Recycled Content voor verpakkingswetgeving en door medewerker, klant en gebruiker bewustzijn te creëren. Ons doel hierbij is niet de rapportage maar het verbeteren door te innoveren en te verduurzamen. Zie ook onze duurzaamheid pagina waarin veel wordt uitgelegd over circulariteit.

Voor een volledig CSRD traject, waarin alle ESRS standaarden die betrekking hebben op uw bedrijf meegenomen worden voor rapportage, werken wij samen met onze partner Maistering.

Ga vandaag nog aan de slag met CSRD!

Download het Horizonteer CSRD canvas en ga vandaag nog aan de slag met CSRD! Het canvas helpt je om een snelle start te maken aan het fundament van de CSRD: de Dubbele Materialiteitsanalyse.

Binnen 3 tot 5 maanden klaar voor de CSRD? Het kan!

Of je aan de slag gaat met CSRD is niet de vraag. Wel is de vraag wanneer je dat gaat doen. Start vandaag nog! Neem contact met ons op om binnen 3 tot 5 maanden CSRD klaar te worden.