Case: Dutch Flower Group
In het kort
In samenwerking met Circular Plastics Alliance hebben wij de vraag gekregen om de Dutch Flower Group te helpen met verduurzamen. Hiervoor hebben wij met verschillende bedrijven binnen de Dutch Flower Group samengewerkt om tot een schaalbare uitvoering te komen.
De vragen aan Horizonteer waren als volgt:
1. Business case - Wat zijn de potentiële winstgevende aspecten van duurzaamheid, met een specifieke focus op het optimaliseren van afvalscheiding?
2. Inrichting milieustraat - Op welke manier kan de indeling van de milieustraat geoptimaliseerd worden, zodat niet alleen effectieve afvalscheiding wordt bevorderd, maar ook begrijpelijk blijft voor nieuwe uitzendkrachten?
3. Training op de werkvloer - Hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers en uitzendkrachten beter afval scheiden?
4. Training van het management - Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzaamheidsbewustzijn binnen de hogere managementlagen van het bedrijf wordt vergroot, zodat zij ook een grotere impact kunnen hebben?
Wat hebben wij gedaan?
Als eerste hebben we op de werkvloer een inventarisatie gemaakt van de huidige afvalscheiding praktijken en resultaten. Hier hebben we we een analyse gedaan van de hoeveelheid en de samenstelling van het restafval en hebben we een inschatting gemaakt van hoeveel afval hier nog uit gescheiden kan worden. Op basis daarvan hebben we een businesscase opgesteld voor een goede afvalscheiding.
We hebben ook interviews gedaan met verschillende stakeholders binnen het bedrijf. We hebben daarbij de nadruk gelegd op de huidige werkprocessen en de belemmeringen voor goede afvalscheiding.
Vanuit deze inzichten hebben we voor de milieustraat een standaard indeling ontworpen. Voor elk type milieustraat hebben we signage gemaakt, zodat de kans op verwarring wordt geminimaliseerd en het in één oogopslag duidelijk is hoe het afval gescheiden moet worden. Om de kans van slagen nog verder te verhogen hebben we een digitale training met een test ontwikkeld. Hierdoor weten werknemers al voordat ze op de werkvloer staan precies waar elk type afval thuishoort.
Horizonteer heeft een goed schaalbaar concept neergezet om restafval te verminderen en recycling te bevorderen, onze bedrijven hebben dit gemakkelijk zelf kunnen implementeren.
— Dutch Flower Group
De uitkomst
Samen met de DFG bedrijven hebben we een effectief afvalscheidingsproces opgezet, waardoor de herbruikbare grondstoffen optimaal kunnen worden benut. Dit succes hebben we behaald door de milieustraat slimmer in te richten, te voorzien van duidelijke signage en het personeel op de werkvloer te onderwijzen door middel van trainingen.
Bovendien hebben we speciale trainingen ontwikkeld voor de teammanagers op de werkvloer, zodat zij altijd klaarstaan met de juiste antwoorden en zodat ze begrijpen waarom deze nieuwe processen worden uitgevoerd. Bewustwording in verduurzaming is namelijk essentieel.
Om een nog grotere impact te creëren, hebben we ook trainingen georganiseerd voor het management op kantoor. Hierin wordt de circulaire economie helder uitgelegd, inclusief de mogelijke consequenties voor bedrijven die niet meegaan in verduurzaming. Zo is duidelijk gemaakt dat er op kantoor ook veel winst te behalen valt, bijvoorbeeld door een bewuster inkoopbeleid.
Kortom, we hebben in dit project bewezen dat het mogelijk is om grondstoffen beter te benutten en dat het ook nog eens een positieve businesscase kan opleveren.
Horizonteer experience
“Het is mooi om op grote schaal zo veel impact te maken door het afvalverwerkingsproces te optimaliseren. Ik heb in dit project veel geleerd over hoe je in een groot bedrijf duurzame verandering teweeg brengt. ”
- Seerp Gratama van Andel