Ecodesign: de toekomst van productontwikkeling

Ecodesign is een vorm van productontwikkeling waarbij duurzaamheid centraal staat. Het doel van ecodesign is om de milieu-impact van producten te verminderen, door rekening te houden met de hele levenscyclus van een product, van ontwerp tot afvalverwerking.

Een voorbeeld van ecodesign is een stoel die is gemaakt van een recyclebaar monomateriaal. Het is belangrijk dat deze stoel gemaakt is om lang mee te gaan (kwaliteit en repareerbaarheid), waardoor er minder plastic afval ontstaat. Ook is de stoel gemakkelijk te recyclen, waardoor de milieu-impact van afvalverwerking wordt verminderd en er geen nieuw materiaal gemaakt hoeft te worden.


De waardepiramide en de R-ladder in ecodesign

De waardepiramide en de R-ladder zijn twee hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om de milieu-impact van producten te verminderen. De waardepiramide helpt om de milieu-impact van een product te visualiseren, terwijl de R-ladder helpt om te bepalen welke productie en bedrijfsstrategie het beste zal passen.

Ecodesign kan worden gebruikt om de milieu-impact van producten te verminderen op alle niveaus van de waardepiramide. Door rekening te houden met de milieu-impact van een product in het ontwerpproces, kunnen ontwerpers producten maken die minder energie en grondstoffen verbruiken tijdens de productie, minder energie verbruiken tijdens het gebruik en gemakkelijker te recyclen of hergebruiken zijn.

De piramide is verdeeld in vier niveaus:

  • Productie: De impact van de productie van een product, zoals de hoeveelheid energie en grondstoffen die nodig zijn.

  • Gebruik: De impact van het gebruik van een product, zoals het energieverbruik en de uitstoot van emissies.

  • Afvalverwerking: De impact van de afvalverwerking van een product, zoals de hoeveelheid afval dat ontstaat en de manier waarop het afval wordt verwerkt.

  • Recycling: De impact van de recycling van een product, zoals de hoeveelheid energie die nodig is om het product te recyclen.

De piramide is opgebouwd van de bodem naar de top, waarbij de bodem het laagste niveau van milieu-impact vertegenwoordigt en de top het hoogste niveau. Je gebruikt de piramide om te zien hoe het beste waardebehoud kan ontstaan.

De R-ladder kan worden gebruikt om te bepalen welke bedrijfsstrategie de minst milieubelastende is. Door te kiezen voor preventie, vermindering of hergebruik, kunnen bedrijven en consumenten de hoeveelheid afval verminderen en de milieu-impact verkleinen. Hoe hoger op de ladder, des te duurzamer de gekozen methode is.


Het ecodesign rapport voor meubel- en interieurbouw

Horizonteer heeft een ecodesign rapport geschreven voor de meubel- en interieurbouw branche. In het rapport is een plan beschreven om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen.

In het rapport worden de volgende adviezen aan het licht gebracht:

👉 Er moet veel meer bekendheid komen in de branche voor ecodesign en voor de opkomende verplichtingen rond repareerbaarheid en rapportage. De komende tijd gaan we samen met CBM hiermee aan de slag.

👉 Producenten moeten beter inzicht krijgen in de impact die ze kunnen maken, en hoe die getalmatig te onderbouwen. Denk hierbij aan fast track LCA's, rekenmethodes en specifieke regels voor de meubelbranche.

👉 Ondernemers willen, maar weten niet hoe hulp te krijgen. Hoe ontwerp je je businessmodel, hoe ontwerp je circulair en hoe zet je de keten op. We hebben tools ontwikkeld om in kleine stappen voortgang te boeken. En met Horizonteer helpen we ook graag.

👉 De branche moet afspraken gaan maken rond hun verantwoordelijkheid als producenten, en hoe ze de keten gaan inrichten. CBM als branchevereniging kan hierbij een grote rol spelen.

👉 De overheid kan helpen met regelgeving rond bijvoorbeeld materiaalpaspoorten, het recht op reparatie en circulair inkopen. En door de arbeid op reparatie minder te belasten, zonder btw.

Het rapport benadrukt het belang van ecodesign voor de meubel- en interieurbouw branche. Ecodesign kan de branche helpen om een belangrijke bijdrage te leveren aan een circulaire economie. We zijn super trots om met deze publicatie bij te dragen aan de transitie-agenda circulaire economie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat!


Conclusie

Ecodesign is een belangrijk instrument om de milieu-impact van producten te verminderen. Door de waardepiramide en de R-ladder te gebruiken, kunnen bedrijven en consumenten de milieu-impact van producten verminderen op alle niveaus van de waardepiramide. Als ecodesign de standaard wordt, heeft dit enorme impact op productontwikkeling en zal dit toekomst bepalend zijn. Niet alleen voor de soort producten en productie, maar ook hoe consumenten hiermee omgaan.

Ben jij al klaar om met ecodesign aan de slag te gaan?

 

Laten we samen ecodesign de toekomst maken!

Vorige
Vorige

Agile werken: Van korte sprints naar snel resultaat en innovatie

Volgende
Volgende

Brainstormen voor succes: de kracht achter innovatie en creativiteit